Waarom plantaardig?

Gezondheid

abhi92-blue-health-heart-818608.jpg

Het is goed voor je gezondheid om (meer) plantaardig te eten. Je krijgt bijna vanzelf meer groente en fruit binnen. Dit betekent dus meer vitamines, mineralen en vezels.

Het is echter ook goed mogelijk om ongezond plantaardig te eten. En dat wordt steeds makkelijker, met alle plantaardige producten die op de markt worden gebracht.

Voor zo veel mogelijk gezondheidswinst leg je de focus op whole food plant based. Vrij vertaald: plantaardige onbewerkte voeding. Daar doe je je lichaam een enorm plezier mee!

Milieu

earth-4871135_1920.jpg

Plantaardig eten is beter voor het milieu. De klimaatbelasting van dierlijke producten (vooral rund en varken) is vele malen hoger dan die van plantaardige producten. Ook verbruikt de productie van dierlijke producten veel meer water.

Het Voedingscentrum stelt dat meer dan de helft van alle uitstoot van broeikasgassen voor voedsel komt van vlees en zuivel. Een vergelijking:

1kg hamburger = 31kg CO2eq

1kg plantaardige burger = 4kg CO2eq

Nogal een verschil dus. Als je duurzaamheid belangrijk vind, is kiezen voor (meer) plantaardig eten de grootste impact die je kan maken.

Dierenleed

11377513303_b56d5e76ae_z.jpg

Door plantaardig te eten zorg je voor minder dierenleed. Er hoeven minder dieren geboren, vetgemest en geslacht te worden. Wat betreft geen vlees eten is dat makkelijk te begrijpen. 

Minder dierenleed geldt echter ook voor minderen met kaas, melk en eieren. Nu denk je misschien, daar gaan toch geen dieren voor dood? Dat dacht ik ook heel lang.

Echter, voor eieren worden speciale legkippen gefokt. Deze kippen zijn minder geschikt voor vleesconsumptie. Hier zijn alleen de ei-leggende hennen natuurlijk nodig, de haantjes worden na geboorte vergast of versnipperd. In Nederland alleen al vele miljoenen per jaar.

En kaas... Mijn hele jeugd at ik kaas, als vegetariër. Later kwam ik er pas achter dat kaas stremsel bevat. Uit de maag van pasgeboren kalfjes. Deze worden hier natuurlijk voor geslacht.

Om melk te geven moet een koe een kalf hebben gehad. Veel kalfjes zijn daarna een 'restproduct' en gaan naar de slacht.

Door (meer) plantaardig te eten voorkom je dus een heleboel leed!

Een persoonlijk proces

Redenen om (meer) plantaardig te gaan eten zijn heel persoonlijk. De drie redenen die hier genoemd zijn, zijn voor mij het belangrijkst. Ik heb ze in de volgorde gezet waarin ik mij er van bewust werd. 

Mijn interesse in plantaardige voeding begon doordat ik gezonder wilde eten. Daarnaast was ik al langer met duurzaamheid bezig. Dierenleed was ik mij toen nog helemaal niet van bewust.

Maar hoe langer ik plantaardig eet, hoe fijner ik me er bij voel. Het is gezond, duurzaam en draagt niet bij aan dierenleed.

 

Wat wil je nog meer ?