• Danja

Stamppot met... is het nou andijvie of sla?

Een tijdje geleden kwam onze moestuinbuurman naar me toe met een heleboel jonge slaplantjes. Hij noemde het Turkse sla en verzekerde me dat het heerlijke sla zou worden! Rowdy houdt helemaal niet van sla en ik heb een hekel aan sla wassen, maar toch hebben we de plantjes in onze moestuin gezet. Met het idee, een groot deel zal het toch niet overleven, het vriest soms zelfs nog. Maar ondanks de vorst bleven ze allemaal leven en werden het grote mooie kroppen. Ze leken (in onze ogen) verdacht veel op andijvie, dus we gingen er vanuit dat het andijvie was. Zodoende hebben we een aantal keer "andijvie" stamppot gegeten, voordat een vriendin vertelde dat het toch sla was, namelijk bindsla! Weer wat geleerd...


De stamppot smaakt er niet minder lekker om en je kunt de bindsla in dit recept dus makkelijk vervangen voor andijvie! Wij zouden het niet eens merken ;)


Veel kookplezier!


Gezondscore ★★☆

2 personen | in 45 minuten op tafel *

Ingrediënten


- 300g aardappels

- 1 blik bruine bonen (400g)

- 1 grote krop bindsla of andijvie

- 250g champignons

- 2 el ketjap

- 1 el olie of plantaardige bakboter

- 2 rode uien

- 3 teentjes knoflookInstructies


Was de aardappels en de sla/andijvie. Snijd de aardappels in blokjes, je kan de schil er prima aan laten zitten. Kook ze in een grote pan met deksel erop tot je er makkelijk in kan prikken.


Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit deze in een koekenpan in de olie. Snijd ondertussen de champignons in kwarten en bak een tijdje mee. Voeg ook de ketjap toe. Hoe langer je champignons bakt hoe meer smaak ze krijgen, omdat het water er uit verdampt.


Snijd de sla/andijvie in dunnen repen. Laat de bonen uitlekken. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze samen met de bonen. Zet de pan daarna weer op het vuur en voeg, terwijl je blijft roeren, de sla/andijvie toe. Deze slinkt enorm en zo wordt het heerlijke stamppot. Schep de stamppot op twee borden en verdeel de gebakken champignons erover. Eet smakelijk!


Lekker voor erbij: plantaardige schnitzels, fijngesneden bosuitje* inclusief ingrediënten verzamelen, alles snijden en ingrediënten weer opbergen. Al ligt dat natuurlijk aan je keukenindeling. Ik was zelfs tussendoor meestal vast een beetje af ;)


Recente blogposts

Alles weergeven