• Danja

Plantaardige gehaktballen!

Over het algemeen mis ik vlees helemaal niet. Dat komt doordat ik grotendeels al vegetarisch ben opgevoed door mijn ouders. Maar ik ben niet in mijn eentje thuis en mijn man mist een stukje vlees soms wel. Vandaar dat we ons samen hebben gewaagd aan plantaardige gehaktballen... en dat was makkelijker dan we dachten!


In de supermarkt liggen steeds meer lekkere vegan vleesopvolgers (veel leuker woord dan vleesvervangers😇). Dat maakte het vrij makkelijk om lekkere gehaktballen te bakken. We probeerden het met Sensational gehakt van Garden Gourmet en met Naturli gehakt. Allebei erg lekker, alleen het gehakt van Naturli heeft een wat neutralere smaak, dus daar kun je het best wat meer smaakmakers aan toevoegen.


Er zit trouwens wel een enorm prijsverschil tussen deze twee soorten gehakt. Ongeveer dezelfde prijs voor 200g vs. 400g. Wij kiezen zelf daarom meestal het goedkopere gehakt van Naturli.


Veel bakplezier!


Ik hoor graag wat je van dit recept vond. Waar eet jij het liefst een gehaktbal bij?


Gezondscore ★☆☆

2 personen | in 30min op tafel

afhankelijk van de rest van je maaltijd natuurlijk 😉


Ingrediënten


- 200g plantaardig gehakt

- 1/2 kleine ui (tip! de andere helft is lekker door de jus)

- 3 el plantaardige bakboter

- 2 el sojasaus

- 2 el gehaktkruiden (of maak het zelf met nootmuskaatpoeder, paprikapoeder, kurkumapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, kruidnagelpoeder, zwarte peper en zout)

- paneermeel

- optioneel: een halve rode peper als je van pittig houdt


Let op! Gebruik bij het gehakt van Naturli wat meer kruiden en/of sojasaus.Instructies


Meng allereerst in een klein bakje of glas de gebroken lijnzaad met twee eetlepels water. Dit wordt ook wel flax egg genoemd en zorgt ervoor dat je ballen niet uit elkaar vallen. Zet dit aan de kant voor later.


Snipper de ui heel fijn en pers de knoflookteentjes. Fruit ui en knoflook aan in een hapjespan of braadpan in 1 el bakboter. Voeg eventueel ook een fijngesneden halve rode peper toe.


Meng daarna in een grote kom het gehakt met de sojasaus, gehaktkruiden en de flax egg. Als het uimengsel lekker aangebakken is, voeg je dit ook toe aan het gehakt. Voeg daarna paneermeel toe tot het gehakt niet meer zo plakkerig is. Maak er ongeveer 6 tot 8 gehaktballen van. Hoe kleiner je de ballen maakt, hoe beter ze garen en hoe meer lekker aangebakken gehakt je hebt natuurlijk 😉


Doe nog 2 el bakboter in de pan en bak de gehaktballen in 10 minuten op laag-middelhoog vuur bruin aan alle kanten. Ze bruinen snel, dus het best kun je erbij blijven en ze regelmatig draaien. Als je er jus bij wil maken in dezelfde pan, haal de gehaktballen dan even uit de pan. Ze blijven het lekkerst als je ze niet in vocht laat staan.


Eet smakelijk!


Recente blogposts

Alles weergeven